A jövő nemzedékekre figyel az elnökség

A magyar EU-elnökség elkötelezett a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák megoldása iránt, kiemelt prioritásai között szerepel az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a fenntartható vízkészletek védelme, az erőforrás-hatékonyság és a biológiai sokféleség megőrzése is. Az elnökség különös figyelmet fordít a jövő nemzedékekre és a fenntartható fejlődésre.

 

Az Uniónak továbbra is vezető szerepet kell vállalnia a klímaváltozás elleni globális küzdelemben – mondta Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár, amikor 2011. január 3-án Budapesten átvette a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet állásfoglalását az EU-elnökség zöld vetületeiről.  A petíció a szervezet ajánlásait tartalmazza a magyar soros elnökség számára.

Az államtitkár szerint a magyar elnökség elkötelezett a cancúni csúcs eredményeinek végrehajtása iránt. Célja, hogy továbbvigye a 2011. évi klímatárgyalásokra történő uniós felkészülést annak érdekében, hogy 2011 végére jogilag kötelező érvényű intézkedések szülessenek. A magyar elnökség alatt a tagállamok várhatóan újratárgyalják az EU 20 százalékot meghaladó széndioxidkibocsátás-csökkentésének kérdését és a 2050-ig szóló, hosszú távú – úgynevezett dekarbonizációs – ütemtervet is.

Az elnökség elkötelezett amellett, hogy az EU a környezetvédelem problémáit a fenntarthatóság jegyében, a jövő nemzedékek érdekeinek megfelelően orvosolja, hiszen a Magyarország az emberi tényező köré építi elnökségi programját - jelentette ki az államtitkár. A biológiai sokféleség közös örökségünk, amelyet meg kell őriznünk gyermekeink számára, ezért az elnökség arra törekszik, hogy a következő félévben az EU fogadja el a 2010-et követő biodiverzitás-stratégiát.

Az elnökség fel kívánja hívni a figyelmet az extrém vízügyi jelenségek integrált és fenntartható kezelésének jelentőségére is – hangoztatta Győri Enikő. Emellett a környezetvédelem terén a magyar elnökség a genetikailag módosított növények köztermesztésére vonatkozó javaslat tárgyalásainak előre vitelét tűzte ki célul.

Célunk a versenyképes, fenntartható, biztonságos és közös európai energiapolitika kialakítása, amely egybeesik az energiabiztonságra, a megújuló energiára, az energiahatékonyságra és az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra vonatkozó uniós célkitűzésekkel. A téma jelentőségét mutatja, hogy az Európai Tanács 2011. februári ülésének témája lesz.

forrás: EU2011.hu