EU-csúcs: energia, innováció, gazdaság

Február 4-én Brüsszelben találkoznak a tagállamok kormány-, illetve államfői. Az Európai Tanács ülésén megvitatják, hogyan lehetne összekötni az európai energiahálózatokat, hogyan lehetne fokozni az energiahatékonyságot és csökkenteni az importfüggőséget. A csúcs foglalkozik az innováció ösztönzésével, emellett szóba kerülnek az európai gazdasági reform kérdései, valamint az egyiptomi és a tunéziai fejlemények is.
Az uniós miniszterelnökök és államfők 2011. február 4-ei találkozójának fő témája az európai energiapolitika és az innováció ösztönzése lesz. Mint azt Győri Enikő EU-ügyi államtitkár február 1-jei, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, ez az első tematikus európai tanácsi ülés.
A csúcsot – amelyen részt vesz az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke is – Herman Van Rompuy állandó elnök a magyar soros elnökséggel szoros együttműködésben készítette elő.
A tárgyalások egyik célja a közös európai energiapiac létrehozása lesz. Ehhez meg kell teremteni az energiahálózatok még hiányzó összeköttetéseit, és fel kell számolni az adminisztratív jellegű piaci akadályokat. „Az energiabiztonság kérdése összeurópai probléma” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a hálózathoz nem csatlakozó „energiaszigetek” felszámolása növeli az energiabiztonságot, és a fogyasztói árakra is jótékony hatással lesz.
Az energiainfrastruktúra fejlesztését elsősorban a piacnak kell finanszíroznia, ahol azonban ez a piacnak nem érné meg, állami szerepvállalásra van szükség.
A tanácskozás másik kiemelt témája az innováció ösztönzése lesz. Az Unió célja, hogy az egységes európai kutatási, innovációs és tudáspiac létrehozásával 2014-ig megvalósuljon az Európai Kutatási Térség. A magyar elnökség úgy véli, az innováció döntő jelentőségű az európai versenyképesség fokozása szempontjából, emellett pedig hozzájárulhat például az elöregedés, az éghajlatváltozás, valamint az energiaellátási nehézségek jelentette társadalmi kihívások megválaszolásához.