Tamogatják, jónak találják a tagországok az elnökség programját

Az elnökség meghívására Gödöllőre érkeztek az EU 27 tagállamának Európa-ügyi miniszterei és államtitkárai, és részt vesz az ülésen Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi együttműködésért felelős tagja is. A résztvevők üdvözölték a magyar elnökség programját, és teljesíthetőnek tartják annak céljait. Egyetértettek abban, hogy a gazdasági kormányzás reformjának végrehajtása alapvető feltétele a válság leküzdésének és az európai gazdaság fellendítésének, ahogy abban is, hogy a siker csak az Európa 2020 stratégia végrehajtásával lehet teljes.
A magyar elnökség és számos tagállam külön kiemelte a belga elnökség által a bővítéspolitika terén elért eredményeket, és reményüket fejezték ki, hogy Horvátország hamarosan csatlakozhat az Unióhoz.
A tagállamok hangsúlyozták, hogy a magyar elnökség mottója - „erős Európa” - jól kifejezi annak céljait. Éppen ezért méltatták a romastratégia kialakítására és a Duna-stratégia elfogadására vonatkozó elnökségi terveket is, hiszen Európa csak akkor lehet erős, ha a belső kohézió, valamint a tagállamok közti szolidaritás és együttműködés révén erős egységet alkot.
Az informális ülésen a tagállamok megvitatják a februári energiacsúcs előkészületeit, valamint az Általános Ügyek Tanácsának, az uniós intézmények együttműködésében betöltött szerepét.