Kiadványok

warning: Creating default object from empty value in /home/eletfaor/public_html/d6/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Közös Agrárpolitika

Története, fejlődése

A Közös Agrárpolitika, rövidítve KAP, az Unió mezőgazdasági támogatási rendszerét takarja. A KAP az Unió kiadásainak 44 százalékát teszi ki, méretét tekintve a felzárkóztatási támogatásokhoz hasonló, évente 42,5 milliárd eurót jelent.
Az ötvenes években Európa mezőgazdasága nem fejlődött megfelelően, legalábbis elmaradt az ipari fejlődés mögött. A gazdaságok nem termelték meg a kívánt mennyiséget, emellett a mezőgazdaságból élők jövedelme is elmaradt az ipari átlagoktól. Az Európai Közösség minden akkori állama támogatta a saját agrárgazdaságát, de nem egységesen, más-más mértékekben.
A KAP létrehozását az Európai Bizottság kezdeményezte 1960-ban, a Közös Piacot létrehozó római szerződés aláírása után két évvel. Ekkoriban a szerződés hat tagállamot érintett (Franciaország, NSZK, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg), de már akkor meghatározta a termelés szerkezetét, a felvásárlási árakat. Az állami beavatkozási lehetőségek jelentős részéről a tagállamok lemondtak az Európai Közösség javára. 1962-ben a KAP fő irányelvei az egységes piac kialakítása, a közösségi prioritás biztosítása és a pénzügyi szolidaritás megteremtése voltak.
Tartalom átvétel